Preview Mode Links will not work in preview mode

Tyngre Rubriker


Feb 27, 2018

Veckans avsnitt av Tyngre Rubriker handlar mycket om kolhydrater. Dels diskuteras en ny översiktsartikel där man undersökt om människor som rapporterat att de äter mer kolhydrater är i högre risk att gå upp i vikt och dels diskuteras den största studien någonsin som har jämfört lågkolhydratkost mot lågfettkost.

Utöver det här så diskuteras också en nypublicerad mindre studier på träningsformen German Volume Traning

Tillägg till dagens avsnitt:

I rubrik nr 3 säger Jacob G att de inte räknade kalorierna. Det stämmer att de inte använde sig av några kalorimål för deltagarna men när man läser protokollet till studien så hittar man att de flesta deltagarna registrerade sin kost med appen MyFitnessPal vilket innebär att de inte kan ha undgått att se information om hur mycket kalorier de faktiskt ätit samtidigt som de också fått reda på hur många kalorier de "borde" äta från appen.

När det gäller den framtida studien av David Ludwig så framställer Jacob G det som att man ska jämföra två olika dieter efter viktnedgången men i själva verket är det tre dieter. En lågkolhydratkost, en kost med lite fett och mycket kolhydrater och en kost som man kallar för låg GI. Sannolikt är dieterna de samma som i Ludwigs tidigare studie.

Medverkar i panelen gör som vanligt Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi.

Hålltider

  • 00:00:00 Liten studie på German Volume Traning
  • 00:16:34 Korrelationsstudie som tittat på kolhydrater och övervikt
  • 00:39:51 Ny stor studie på lågkolhydratkost vs lågfettkost

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.